Dragsfjärd-Kärra Marthaförening

Dragsfjärd-Kärra marthaförening är grundad 1908 och har varit en mycket livaktig och viktig förening för kvinnorna. I Xenia Seréns "återblick och några kommentarer" inför 50-årsjubileet 1958 står det bl.a. så här:
"Dragsfjärds marthaförening omfattade då hela dragsfjärdsbygden utom Dalsbruk. Föreningen bestod av två kretsar: Söderlångvik marthakrets och Kärra marthakrets. De hade gemensam styrelse. år 1929 blev kretsarna självständiga föreningar med egna styrelser." Den första ordföranden var lärarinnan Rosa Westerholm och när hennes hem skingrades efter hennes död förkom antagligen de papper "vilka i dag kunnat förtälja om intressanta händelser vid bildandet av den nya föreningen och om de flammande idéer som då trängde fram i våra bygder. Det finns inte några skriftliga källor förrän år 1923." (Citat XS)

Kursverksamheten var viktig i början, trädgårdsskötsel nämns som nummer ett, kurser i hönsskötsel hölls flera gånger, matlagningskurser, vävnad, växtfärgning, konservering, finare smårätter, lampskärmskurser, broderi och rottingarbeten. Den verksamheten som idag har övertagits av arbetar- och medborgarinstituten!

I dag består Dragsfjärd-Kärra Mf av 15 medlemmar.  Vi träffas numera sporadiskt, närmast för social samvaro. Arbetet för Labbnäs är en viktig sak för oss, vi deltar aktivt i sopp- och loppisdagen på sommaren och hjälper också annars till om det behövs. Vi har också stickat soldatstrumpor i vinter och babysockor till rådgivningen.

 

 Händelser i Dragsfjärd-Kärra Marthaförening

Sammandrag av verksamheten 2015

Föreningen har bl.a. deltagit i loppis- och soppdagen, kvinnodagen, matkulturdagen samt trivseldagarna i Labbnäs. De hjälper även till med det praktiska såsom mangling, matlagning och Amos bod på Labbnäs semesterhem. Kretsen Citysisters har haft en pizzakväll och gett stipendier till två skolelever.

Sammandrag av verksamheten 2014

Föreningen har bl.a. deltagit i loppis- och soppdagen, kvinnodagen samt trivseldagarna i Labbnäs. Kretsen City Sisters har under verksamhetsåret  bl.a.  haft vinprovning och rökbastu i Finnhova, cirkelträning, matlagnings­kurs med Marthaförbundets hushållsrådgivare, picknick med barnen vid Ölmos simstrand och sålt våfflor på Kärramarknaden. De har också gett stipendier till två skolelever, tillverkat och sålt jullådor och donerat vinsten till dagis och dagmammaorna i Dragsfjärd.

Sammandrag av verksamheten 2013

Föreningen har under verksamhetsåret haft 24 medlemmar varav en är ny och en har avgått. Kretsen City Sisters har under verksamhetsåret bl.a. haft inomhusspinning på Actiwell i Kimito, krattat och vårstädat Kärra lekpark, sålt våfflor på Kärramarknaden, haft picknick med barnen på Ölmos simstrand, medverkat i familjegudstjänsten i Dragsfjärds kyrka, sytt marthaförkläden, fått hudvård på Axxell i Pargas, tillverkat och sålt jullådor samt gett stipendier till två skolelever. Föreningens egen verksamhet låg nere under året.

Sammandrag av verksamheten 2012

Föreningen har under verksamhetsåret haft 21 medlemmar varav en är ny och sex har avgått.
Under verksamhetsåret har föreningsmedlemmarna bl.a. ordnat kaffeförsäljing vid Tre Prima Donnors konsert i Dalsbruk i april, sålt våfflor vid Kärra marknanden i juli, krattat och vårstädat i Kärra lekpark samt haft en tovnings- virknings- och inredningskväll med besök till Cozy Villa.
Dragsfjärd-Kärramarthorna har även deltagit i Kvinnodagen och Matkulturdagen på Labbnäs. De var med och jobbade på Labbnäs loppisdag i juli och så har de rensat och ansat i Labbnäs rabatter och land.
Marthaföreningen ha bl.a. understött Labbnäs semesterhem och sålt lådor på julmarkanden i Dalsbruk till förmån för behövande barn i kommunen.

Sammandrag av verksamheten 2011

Föreningen har under verksamhetsåret haft 26 medlemmar. Under verksamhetsåret har föreningen bl.a. ordnat vinterjippo på isen, porslinsmålning, vårstädning i parken, inredningsresa till Reso och Rusko samt sålt våfflor vid Baltic jazz festivalen.
Dragsfjärd-Kärra Marthaförening har bl.a. understött Labbnäs semesterhem och sålt lådor på julmarknaden till förmån för barnavdelningen vid ÅUCS.

Artikel

Kommande händelser

 


Vill du bli medlem?
Kontakta:

Kärra Marthaförening

Ordförande Heidi Åhlfors
tel. 040 746 1476
heidi.ahlfors(at)kitnet.fi
Furulundsvägen 3 B9, 25870 Dragsfjärd
 
Sekreterare Stina Heino
tel. 050 571 2745

stinaheino25(at)gmail.com
 
Kassör Maj Magnusson
tel. 02 424759

 

 
 

Här kan du läsa mer om
Labbnäs semesterhem
Inkvartering i äkta Martharegi!
Klicka här