Kimito Marthaförening

Kimito Marthaförening är grundat 1909 och har i dagsläget hela 117 medlemmar. Föreningen har åtta kretsar och det är inom kretsarna som så gott som all verksamhet sker. Men i föreningens namn ordnas bl.a. gemensamt firande av kvinnodagen, gemensam kyrkogång med program och kaffe i församlingshemmet efteråt. Föreningen har inga medlemsmöten förutom årsmötet i januari och ibland en träff i föreningens stuga Dahlkulla på hösten. Däremellan sammankommer styrelsen ca 4 gånger per år.

 

Händelser i Kimito Marthaförening

Sammandrag av verksamheten 2015

Föreningen har deltagit i kvinnodagen, matkulturdagen, loppis- och soppdagen samt trivselveckan på Labbnäs. I maj åkte man på hemlig resa till Nådendal, där man besökte Nådendals museum och Kimito­bördige konstnären Axel Haartmans hem, numera muséet ”Hedvigs minne”. Föreningen hade en kyrko­gångsdag i oktober och klädbytardag i Sagalund i november. Kretsarna har lärt och förkovrat sig i trädgård, blommor och kransbindning. De har haft frågesport, blomauktioner, matlagningskurser, minnesträning och allsång, samt skött den egna hälsan med bl.a. vinterbad, yoga, mindfulness, bowling och naturpromenader. Teaterresor har gjorts till Helsingfors, Raseborg och Åbo. Kretsarna har understött sitt fadderbarn och donerat till Folkhälsan, Luciainsamlingen, Hoppets stjärna, hungerdagsinsamlingen och Kimitoöns julinsamling. De har även stickat sockor till barn­rådgivningen och donerat stickalster till Röda korset.

Sammandrag av verksamheten 2014

Kimitomarthorna har lärt och förkovrat sig i bl.a. kaffets hemligheter, vår åldrande framtid, arv och testa­menten, antikviteter, trädgård och blommor. De har även ordnat blomauktioner, matlagningskurser, fått tips på städtillbehör, haft högläsning ur gamla tidningar, minnesträning, frågesporter, sång och förstås skött den egna hälsan med massage, vinterbad, yoga, mindfulness, fresbeegolf, paddling, geocaching och dans.  Under året har marthorna sett balett och teater i Åbo och Raseborg, gjort restaurangbesök, utfärder till bl.a. Högsåra, Dalsbruk och Skuru, deltagit i allsång och haft kräftskivor och julfester. I mars firade föreningen kvinnodagen på Labbnäs och i oktober uppmärksammades matkulturens dag på Labbnäs. I juni deltog många Kimitomarthor i lopptorgsdagen i Labbnäs med loppissaker, vinster till lotteriet och i talko­arbetet. Trivsel­veckan ordnades i Labbnäs den 6-10.10. Marthornas gemensamma kyrkogångsdag firades den 12.10 med först högmässa och sedan kyrkkaffe i församlingshemmet.

Kimito Marthaförening med kretsar har under året ekonomiskt understött fadderbarn, drabbade familjer, Folkhälsan, Lucia, Hoppets stjärna, Röda Korset och Labbnäs stiftelse. Flera kretsar har fortsatt sticka babysockor som donerats till barnrådgivningen.

Sammandrag av verksamheten 2013

Föreningen har under verksamhetsåret haft 122 medlemmar varav nio är nya och två avlidit. Kimito­marthorna är påhittiga vad gäller program för möten. Man har förkovrat sig i bl.a tovning, städning, hem­inredning, blombindning, blomauktion, färganalys, matlagningskurser, högläsning ur gamla tidningar, minnes­träning, frågesporter och sång, och förstås skött den egna hälsan med simning, gymbesök, yoga och frisbeegolf. Fabriksbesök och utfärder har också stått på programmet. I år har marthorna även sett balett, opera och teater i Åbo och i Raseborg. De har också deltagit i allsång, haft kräftskivor och julfester. Utfärder har gjorts till bl.a. Högsåra, Rosala handelsbod och Gullö gård. Kvinnodagen firades den 7.3 med Teater Josefina på Labbnäs.

Många Kimitomarthor deltog i lopptorgsdagen i Labbnäs den 3.7 med loppissaker, vinster till lotteriet och i talkoarbetet. Även i allsångskvällen i augusti deltog många av föreningens marthor. Föreningen uppmärk­sammade Matkulturens dag den 9.10 på Labbnäs med en träff kring årets tema mjölk. Sonja Jägerskiöld talade kring temat och Labbnäs serverade tilltugg som var tillrätt med mjölk som huvudingrediens. Trivsel­veckan ordnades i Labbnäs under veckan 7-11.10. Marthornas gemensamma kyrkogångsdag firades den 13.10 med först högmässa och sedan kyrkkaffe i församlingshemmet.

Kimito Marthaförening med kretsar har under året ekonomiskt understött fadderbarn, drabbade familjer, Folkhälsan, Lucia, Hoppets stjärna, olika fonder, Labbnäs stiftelse och sina egna medlemmar. Föreningens medlemmar har även städat och krattat i Dalkulla och gjort uppskattade besök till åldringshemmet och bädd­avdelningen. Flera kretsar har fortsatt sticka babysockor som donerats till barnrådgivningen.

Sammandrag av verksamheten 2012

Föreningen har under verksamhetsåret haft 113 medlemmar efter att åtta avgått.
Marthainspirationsveckan resulterade i att en ny krets ”Ö-Snärthorna” bildades.
Kimitomarthorna är påhittiga vad gäller mötesprogram. Under verksamhetsåret har man lärt och förkovrat sig i bl.a tovning, ljusstöpning, stickning, städning, manikyr, blombindning, vinprovning, haft diskussioner om olika dieter, matlagningskurser, högläsning,och förstås skött den egna hälsan. I år har de även gjort teaterbesök till Helsingfors, Åbo och Raseborg. Utfärder har gjorts både inom Kimitoön, bl.a till Högsåra och utanför ön till Pikis och Tykö. Kvinnodagen firades  med Georg Malmsten-program på Labbnäs. I Loppis-och lotteridagen (med fisksoppa som Labbnäs ordnade 4.7) samt i allsångskvällen i augusti deltog många  Kimitomarthor. Alla vinster till lotteriet och en del loppissaker hade donerades av kretsarna på ön.
Flera marthor var också med vid talkot i Labbnäs samma dag. Föreningen uppmärksammade Matkulturens dag den 9.10 på Labbnäs med en träff kring Spannmål som var årets tema. Helena Fabritius föreläste och Labbnäs serverade tilltugg som var tillrätt enligt recept från matkulturbroschyren. 
Marthornas gemensamma kyrkogångsdag firades den 28.10, samma dag som församlingen firade De äldres dag,  firades tillsammans i församlingshemmet. Trivselveckan ordnades v. 43 i Labbnäs.
Kimito Marthaförening med kretsar har under året ekonomiskt understött fadderbarn, drabbade familjer, Folkhälsan, Hoppets stjärna, olika fonder, Labbnäs stiftelse och sina egna medlemmar.
Föreningens medlemmar har även städat och krattat i Dalkulla, gjort uppsakttade besökt till åldringshemmet, bäddavdelningen och Solkulla.
Kimitomarthorna har deltagit i kampnajen Operation Vante och stickat Lovikkavantar som de donerat både som julpaket eller till olika inrättningar för utdelning. De har också fortsatt sticka babysockor som donerats till barnrådgivningen.

Sammandrag av verksamheten 2011

Föreningen har under verksamhetsåret haft 115 medlemmar.  Under 2011 har Kimitomarthorna lärt och förkovrat sig i bl.a zumba, keramikens hemligheter, stickning, städning, textilfärgning, bakat bröd med surdegsrot, haft diet- och närmats diskussioner, matlagningskurser, haft högläsning och skött den egna hälsan. De har gjort teaterbesök till Salo, Åbo och Raseborg.

Kvinnodagen (8.3) firades  9.3 på Labbnäs med program av Christel Pakarinen och Eivor Mattsson som samtalade om sjukdom och sorg.

Marthornas gemensamma kyrkogångsdag firades den 30.10. Programmet vid kaffet efteråt som hölls i Tjuda Pedagogis utrymmen var välbesökt.

I Loppis-och lotteridagen med fisksoppa som Labbnäs ordnade 6.7  samt i allsångskvällen 18.8 deltog många Kimitomarthor. Alla vinster till lotteriet och loppissakerna hade donerats av kretsarna på ön. Flera marthor var också med vid talkot i Labbnäs den 4.7 och hjälpte till med att bl.a skala potatis och plocka fram och ordna med loppiset. Kimito mf uppmärksammade Matkulturens dag den 15.11 på Labbnäs med besök av Frida Nylund och Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet. Trivselveckan ordnades v. 41 i Labbnäs.
Kimito Marthaförening har under året ekonomiskt understött fadderbarn, drabbade familjer, Röda Korset, Gemensamt ansvar, olika fonder och Labbnäs stiftelse. Föreningen har stickat och donerat babysockor till barnrådgivningen och virkat mormorsrutefiltar till Världens största lapptäcke.

Labbnäs semesterhem
Matkulturens dag på Labbnäs. Elisabeth Eriksson och Frida Nylund berättar om Rena Råvaror

 

Labbnäs (klicka på bilden!)

Artikel

Kommande händelser

Handarbetsträff tisdagar jämna veckor kl.19. För dem som gärna stickar men tycker det känns trist att sitta ensam och handarbeta.....nu har du möjlighet att göra det i grupp! Marthaföreningen bjuder in dig som vill handarbeta i sällskap, och kanske behöver lite hjälp, med början tisdagen den 15.9 komma till Sparbo 1-3 B trappan lok 14Vretavägen (Mia Eklund). Vi försöker träffas varannan vecka kl 19!
Ta med ditt handarbete, stickning eller virkning, om du gör sockor, vantar, yemenvästar, mössor eller nåt annat. Huvudsaken att vi har roligt en stund


Kontakt
Kimito Marthaförening

Föreningsordförande
Sonja Jägerskiöld
tel. 0400-825 818
sonja.jagerskiold(at)kitnet.fi Sjölaxgårdsväg 33, 25700 Kimito
 
Sekreterare
Fredrika Henriksson
tel. 0500-880 262
fredrika.henriksson(at)sagalund.fi
 
Kassör
Stina Sjöholm

tel. 044-260 3221

stina56(at)gmail.com

Vill du bli medlem?

Du är välkommen att kontakta ordförande i respektive krets


Kretsar


Byastintorna Marthakrets
Ordförande:
Hannele Lindroos
tel. 050-5981215
maija.hannele.lindroos(at)gmail.com


Fröjdböle Marthakrets
Ordförande:
Taina Tilvis
tel. 040-0214232
taina.tilvis(at)gmail.com


St. Andreas Marthakrets
Ordförande: Viveca Rautelius
tel. 040-7201506
viveca_rautelius(at)yahoo.se


Torsdagsklubben Marthakrets
Ordförande:
Eivor Mattsson
tel. 0500-705304 eivor.mattsson(at)kimitoon.fi


Vivorna Marthakrets
Ordförande:
Katarina Lindroos
tel. 040-7638512 katarina.lindroos(at)kitnet.fi
 


Vreta Marthakrets
Ordförande: Helena Eriksson
tel. 0500-321625
helenaeriksson44(at)gmail.com


Västeruddens Marthakrets
Ordförande: Carola Eriksson
tel. 050-3618895

carola.eriksson4(at)gmail.com


 
Ö-snärthorna Marthakrets
Ordförande: Frida Vuorio
tel. 044-3234596
frida.vuorio(at)kimitoon.fi