Houtskär Marthaförening

Houtskärs Marthaförening grundades år 1910 och firade 100-års jubileum år 2010.
Föreningen har 29 medlemmar i åldern 56-80 år och även äldre deltar då och då. Vi träffas ungefär en gång per månad från höst till vår. På våra träffar gör vi bl.a. besök på åldringshemmet Fridhem där vi bjuder på kaffe med sång och musik, kyrksöndag med kaffe servering efteråt, besök
med olika tema hemma hos någon martha eller tittar på gamla diabilder. Vi gör även teaterbesök samt besöker biblioteket och håller presentation över läst litteratur. Houtskär Marthaförening ger månatligen bidrag till Hoppets Stjärna för barnhemsverksamhet i utlandet samt årligen ett stipendium "Marthas Kokbok" till en elev på årskurs 9 i Högstadiet som visat goda kunskaper i huslig ekonomi.

 

Ungmarthakrets-Vänninorna

Vi är en ungmarthakrets med 12 medlemmar i åldern runt 30-40 år som hör till Houtskär Marthaförening. Vi träffas sporadiskt och arrangerar t.ex. vinprovningskvällar och dylikt. 

 

Sammandrag av verksamheten 2015

Föreningen har haft matservering på Houtskärsdagen, umgåtts med sina vänner på Fridhem, besökt Kasnäs badhotell, stekt våfflor på Matglädje-festivalen i augusti, gjort en teaterresa till Åbo för att se Stormskärs Maja, och provat på de nya gymredskapen på Jakobs dagis i samband med våravslutningen. Föreningens jul­träff firades med glögg, risgrynsgröt och paketutdelning. Houtskär MF har understött högstadiets lapp­lands­resa, donerat till Luciahjälpen och Syrienhjälpen, understött sitt fadderbarn och gett ett kokboks­stipendie.

Kretsen Vänninnorna har bjudit glass åt skolbarnen i samband med Staffettkarnevalen, gett Smartha Tips som stipendium till en högstadieelev och bjudit de äldre på Fridhem på efterrätt.

Sammandrag av verksamheten 2014

Föreningen har bl.a. haft matservering på Houtskärsdagen, besökt äldreboendet Fridhem och tittat på gamla bilder från Houtskär, gjort en utfärd till Runsala Spa, och firat julfest med julgröt och sång av små­lucior och tomtar. Föreningen har understött sitt fadderbarn, skickat morsdagspaket till Lettland, donerat till Röda korsets katastroffond och gett ett kokboksstipendium till skolan.

Kretsen Väninnorna har haft sushikväll och ljusstöpning på Jakobs dagis, och besökt fiskmarknaden i Åbo. Kretsen har bidragit med små mellanmål till skolans utflykter och donerat boken Smartha tips till Korpo högstadium.

Sammandrag av verksamheten 2013

Föreningen har under verksamhetsåret haft 42 medlemmar, varav två är nya, en har avlidit och en har avgått. I mars hade marthorna kaffeförsäljning på föreningens vårmarknad som även besöktes av distriktets ordförande och sekreterare. På Houtskärsdagen i juli sålde föreningen matportioner på Vesterlid. Föreningen hade fått understöd från Marthaförbundet för att bidra med en gammaldags lokal maträtt, sillsallad och svartbrödssmörgås, till matfestivalen Matglädje i augusti. På hösten unnade sig några marthor ett veckoslut på Runsala badinrättning och gjorde ett besök med sång och kaffe med dopp på äldreboendet Fridhem under De äldres vecka. I september deltog föreningen i skärgårdsmarthaträffen i Nagu. Året avslutades med julfest på Jakobs dagis där smålucior och tomtar uppträdde med vacka julsånger.

Houtskärs Marthaförening har understött sitt fadderbarn, gjort donationer till Hoppets Stjärna, Filipinerna och Jakobs dagis samt gett ett kokboksstipendium.

Sammandrag av verksamheten 2012

Föreningen har under verksamhetsåret haft 39 medlemmar, varav en är ny, en har avlidit och en har avgått.
Marthornas verksamhetsår börjar med kyrksöndag följt av kaffe med smörgåstårta. I januari gjorde de även en teateresa till Åbo där de såg Les Miserables. Sommarenshöjdpunkt var Houtskärsdagen där ca. 170 personer njöt av den goda maten. Höstsäsongen startade sedvanligt på bibliotekt med en genomgång av nya böcker. Julträffen bjöd på sång, högläsning och diskussion om julmatstraditioner.
Marthakretsen Vänninorna har bl.a. gjort shampo och badsalt tillsammans med Tessa Turtonen från Marthaförbundet och då skolan reste till Helsingfors kom de ihåg alla elever med glasspengar. I december har Väninnorna bjudit på julstämning i Turist Info stugan i Näsby och kaffe på Hälsogården.
Tillsammans med de äldre marthorna ordnade de en trevlig kväll på Mossala skolan där de bl.a. rörde ihop eget shampo och fotsalt. Väninnorna bjöd på mat och kaffe. Även ett litet lotteri ordnades.
Houtskärs Marthaförening har gett en Martha kokbok som stipendium till en högstadieelev och gett understöd till sitt fadderbarn.

 

Sammandrag av verksamheten 2011

Under verksamhetsåret har föreningen haft  41 medlemmar.
Verksamhetsåret började med kyrksöndag med kaffe och smörgåstårta i klubbrummet på prästgården. Föreningen har även haft en träff på biblioteket och bekantat sig med nyutkomna böcker. Julfesten firades  med julsånger och paketutdelning på Fridhem i klubbrummet.
Ungmarthakretsen Väninnorna har bl.a. hållit en omtyckt vinprovningskväll, haft en pastakväll och tillsammans med barnen lagat nyttiga mellanmål.
Houtskärs Marthaförening har gett en Martha kokbok som stipendium, donerat medel till Martha Centr och understött ett fadderbarn.  Föreningen har hörsammat utmaningen från Marthaförbundet och donerat två mormorsrutefiltar till välgörenhet.

Händelser i Houtskär Marthaförening

Marthornas sommardag 5.9.2009

Marthornas sommardag firades lördagen den 5.9.2009 på Vesterlid i Houtskär med ca 130 Marthor. Väninnorna serverade en utsökt god fisksoppa och bjöd på ett härligt kakbord.Läs mera »
24.09.2011 kl. 19:52

Kommande händelser

24-25.8 Houtskär sommardagar

Vill du bli medlem?
Kontakta:

Houtskär Marthaförening
Ordförande Marita Karlgren

Houtskärsv. 1966, 21760 Houtskär telefon: 0400 738 313

Kassör Gunne Unger
tel. 040 7687 113 

gunne.unger(at)gmail.com
 
Sekreterare, Edeveig Jansson
tel. 040 755 4155

Kretsar

Väninnorna - ungmarthakrets
Kontaktperson Sabina Fagerlund
tel. 040 5593029
pubgrynnan(at)hotmail.com

Kontaktperson Anja Karlgren
tel. 040 8455445
anjakarlgren(at)luukku.com