Brännskär 2014

Nagu Marthaförening

Nagu Marthaförening grundades 1908. Vår målsättning i föreningen idag är att samla kvinnor i alla åldrar till gemenskap. Vi stödjer varann och utbyter tankar och erfarenheter och vill sprida information om en hållbar livsstil. Matkultur ligger oss varmt o hjärtat.

Föreningen deltar i olika aktiviteter tillsammans med andra föreningar i Nagu, där vi arrangerar bl.a. modevisningar. Vi stickar sockor och ger till alla nyfödda nagubor. Vi besöker de boende på Grannas och delar ut blommor till varje påsk samt bjuder dem kaffe i samband med forneldsfirandet. Vi gör utfärder och exkursioner. Vi firar gemensam höststart med hela distriktet och deltar i föreläsningar som distriktet anordnar. Alla kretsar har dessutom en gemensam julfest. Marthas namnsdag firar vi genom att bjuda oss själva på kaffe med dopp.

 

Händelser i Nagu Marthaförening

KLÄDBYTARDAGEN

14.11 KL. 13.30 - 16.00, Kommunalgården Korpo

Nagu 620 år

15.8.2015 kl.11.00

Nagu Marthaförenings årsmöte

Torsdagen den 12.2.2015, kl 18.00 i Kommunalstugan

"KLÄDBYTARDAG"

Onsdagen den 26.11

Kropp och själ seminarium

18.10.2014 kl. 10.00 - 16.00 i Bygdegården

Sammandrag av verksamheten 2015

Föreningen har bl.a. ordnat stickcafé, tränat på gymmet och deltagit i trivseldagarna i Labbnäs. I maj gjordes en vårutfärd till Brännskär, i juni såldes lotter på Potatiskarnevalen, i juli firades Marthas namns­dag på Majatalo Martta, och i augusti ordnades traditionellt forn­elds­kaffe på Grannas. Året avslutades med en gemensam julfest. Under våren samlade föreningen in recept av sina medlemmar som sedan samman­ställdes till en egen kokbok Martha kockar i Nagu vilken utkom i slutet av augusti.

Nagu Marthaförening har gett ett bokstipendium till Kyrkbackens hög­stadium,  understött sitt fadderbarn, gett ett bidrag till hygien­artiklar till de asylsökande på nödboendet i Strandbo  och till­sam­mans med kretsarna donerat medel till Hoppets stjärna samt stickat babysockor till råd­giv­ningen.

Storlandskretsen har bl.a. rest till Norge med hjälp av fotografier och souvenirer, varit på utfärd till Jurmo där de bl.a besökte kyrkan, ätit gott på L’Escale, hört om en pilgrimsvandring till Santiago de Com­pos­tela och lärt sig om hur örter kan användas mot olika krämpor.

Lillandskretsen har  bl.a. haft program om  munhygien och mycket arbete har gjorts för att samla in recept för den gemensamma kokboken. GÄDD-lotteri har ordnats och i maj var de på utfärd till Pargas där de bekantade sig med bl.a. Pargas Industrimuseum och Pargas kyrka samt avnjöt en god italiensk inspirerad lunch på resturang Kamu.

Kretsen Skärisnärtorna har bl.a. dragit åt skogen i Samslax, gjort egna smycken samt haft en klädföre­vis­ning. I december höll de sin traditionella myskväll med bastu på bonusvillan i Korpo med skönhetsvård av kosemetolog-studeranden från Axxell.

Sammandrag av verksamheten 2014

Föreningen har bl.a. ordnat stickcafé, tränat på gymmet och deltagit i trivseldagarna i Labbnäs. I maj gjordes en vårutfärd till Brännskär, i juni såldes lotter på Potatiskarnevalen och i juli firades Marthas namns­dag på Majatalo Martta. I augusti ordnades rullstolsrally och forneldskaffe med sång och musik på Grannas.

I oktober ordnades evenemanget Kropp och själ på Bygdegården. På programmet stod bl.a. anti-gymnastik, hand- och fotvård samt en föreläsning om hur man klarar livets olika skeden. I december ordnades fören­ingens gemensamma julfest. Nagu Marthaförening har gett ett bokstipendium till Kyrkbackens högstadium,  understött sitt fadderbarn, gett ett bidrag till MartaCentrs i Riga och tillsammans med kretsarna donerat medel till Hoppets stjärna samt stickat babysockor till rådgivningen.

Storlandskretsen har bl.a. rest till Sloveninen och Kroatien med hjälp av fotografier och souvenirer, varit på utfärd till Pargas där de besökte Folkhälsanhuset och Seniorrum, haft hälsomat-tema och prövat på att göra olika smaksatta smör-olje blandningar på hemlagat knäckebröd. Dessutom har de haft glögg ”tasting” och agerat mannekänger för Missionsboden på Festingarnas månadsträff.

Lillandskretsen har  bl.a. fått tips om hälsosam livsstil, besökt Forum Marinum i Åbo och ordnat fråge­sporter och lotterier.

Kretsen Skärisnärtorna har bl.a. varit på vattengymnastik till Folkhälsanhuset i Pargas, gjort kak­deko­ra­tioner av sockermassa, testat olika viner och kombinationer med mat, målat påskägg, besökt Kauppila träd­gårdshandel och tillverkat egna gratulationskort. Må-bra kvällen ordnades i december på pensionat Martha då de badade Askungebastu i loftbyggnaden och åt god mat.

Sammandrag av verksamheten 2013

Föreningen har under verksamhetsåret haft 72 medlemmar, varav tio är nya, en avlidit och sex har avgått.  

Nagumarthorna inledde verksamhetsåret i februari med årsmöte där Margot Wickström berättade om mathantverk. Föreningen har gjort en utfärd till Korpo, deltagit i potatiskarnevalen och haft forneldskaffe på Grannas. I september bjöd Nagu Marthaförening marthorna från Korpo, Houtskär, Norrskata och Iniö på fisksoppa och äppelkaka på Framnäs. Året avslutades med föreningens gemensamma julfest.


 Fina blommor i Wattkast växthus, Korpo


Marthor som fick silvermärket 2013

Nagu Marthaförening har gett ett bokstipendium till Kyrkbackens högstadium, understött sitt fadderbarn och tillsammans med kretsarna donerat medel till Hoppets stjärna samt stickat babysockor till rådgivningen.

Storlandskretsen har bl.a. rest runt Finska viken och till Färöarna med hjälp av fotografier och souvenirer, ätit kalvdans och fått en förevisning om hur en mjölkningsrobot fungerar, smakat på älggräste och lärt sig om sötning med stevia. Kretsens medlemmar fungerade som mannekänger på Festingarnas möte i november där de visade upp second hand-kläder.

Lillandskretsen har  bl.a. diskuterat minneslund i Nagu, livets slutskede och vårdtestamente. Kretsen har även fått veta hur en tidning blir till och ordnat en hemlig resa till Dalsbruk.

Kretsen Skärisnärtorna har bl.a. bekantat sig med en robotladugård, gjort egna smycken, åkt på utfärd till Korpo, lärt sig om trädgårdsplanering och fått indisk hårbottenmassage. I september ordnade kretsen en teaterresa till Helsingfors.
  

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Marthakaffe i juli 2013       

Sammandrag av verksamheten 2012

Föreningen har under verksamhetsåret haft 64 medlemmar, varav fyra är nya och två har avgått.
Under året har Nagumarthorna bl.a. tillverkat egen kosmetik med Tessa Turtonen från Marthaförbundet och ordnat potatiskarneval, forneldskaffe på Grannas samt den populära plantmarknaden i Andtböle bygdegård. Föreningen har även haft en gemensam julfest, åkt på höstutfärd till Pensar Syd och stekt våfflor på Skördemarknaden.


Storlandskretsen har träffats fem gånger med varierande program. De har bl.a. åkt världen runt med hjälp av fotografier och souvenirer.
Lillandskretsen har träffats sju gånger i församlingsstugan. De har minnestränat, lärt sig hur e-recept fungerar, bekantat sig med det nyrenoverade biblioteket och lärt sig om e-böcker.
Skärisnärtorna har träffats sju gånger och gjort egen tvål, knutit väggkransar samt besökt trädgårdsmässan.


Föreningen har donerat julpaket till Hoppets Stjärna insamlingen, givit ett kokboksstipendium till Kyrkbackens högstadium, donerat till Kyrkans Utlandshjälp och skaffat ett fadderbarn i Etiopien.

Sammandrag av verksamheten 2011

Föreningen har under verksamhetsåret haft  68 medlemmar.
Nagumarthornas gemensamma verksamhet har bl.a. bestått av en populär plantbytardag och en utfärd till Salotrakten. De har bjudit åldringarna i Grannas och Furubo på forneldskaffe samt ordnat skördelunch och julfest.På Olofsmarknaden den 28-29.7 deltog föreningen med brödlotteri och konsulent Tessa Turtonen från Marthaförbundet berättade om hållbar utveckling.

Kretsarnas verksamhet har lockat många deltagare och programmen har varit varierande.
Storlandskretsen har bl.a. rest runt världen med hjälpa av sina ”globetrotters” . Med hjälp av bilder och smakprov har de på sina möten  åkt i väg till USA, Italien och Provence. Kyrkbackens krets har bl.a. gjort utfärd till Kirjais och ordnat luncher för att främja den sociala samvaron. Lillandets krets har bl.a. bekantat sig med Nagu kyrkas textilier och ordnat en hemlig resa till Pargas. Skärisnärtornas marthakrets ordnade en bussresa till Helsingfors för att se Disney on Ice, bowlat i Pargas och ordnat en må-bra-kväll med kosmetologstuderande från Axxell som gav olika behandlingar.


Nagu Marthaförening har gjort en donation till Hoppets Stjärna och kyrkans u-landshjälp samt gett en prenumeration på tidskriften Martha till biblioteket i Nagu. Föreningen har virkat mormorsrutor till filtar för nyfödda babyn i Nagu och stickat babykoltar till Etiopien.

Kommande händelser

26.7 Marthakaffe


Vill du bli medlem?
Kontakta:

Nagu Marthaförening
Ordförande Christel Lindqvist
tel. 040 771 3358

christel.lindqvist(a)icloud.com Nämarholmsvägen 92, 21660 Nagu

 

 

Sekreterare Yvonne Nymalm-Rejström
tel. 040 720 8435
yvonne.nymalm(at)gmail.com

Kassör Birgitta Blomberg
tel. 0400 224190

blomberg.gitta(at)gmail.com

Kretsar

Lillandets Marthakrets
Kretsordförande: Inger Franzén
tel. 050 532 5958
pikkuinger(at)gmail.com


Storlandets Marthakrets
Kretsordförande: Elisabeth Javén
tel. 050 535 5248
elisabethjaven(at)gmail.com


Skärisnärtornas Marthakrets
Kretsordförande: Anette Blomberg
tel 040 581 0065
anetteblomberg(at)gmail.com