Åbolands område

Hantverksdag på Kåren i Åbo

11 September 2021 kl. 10.00–17.00

Välkommen på en heldag med hantverk – du kan delta en stund eller hela dagen. På programmet finns föreläsning, workshop och hantverkstorg. Ta ditt handarbete och kom med och njut i likasinnades sällskap!  

När? Lördagen den 11 september 2021, kl. 10–17.

Var? Kåren, Tavastgatan 22, Åbo.

Hur? Fritt inträde till allt utom workshopen. Det är bara att dyka upp när du vill. Workshopen är avgiftsbelagd och till den ska du anmäla dig på förhand via länken som finns angiven längre ner i programmet. Priset (som betalas kontant på plats) anges i programmet nedan.

För vem? Hantverksdagen riktar sig till alla med ett intresse för hantverk, handarbete, trevlig samvaro och hållbarhet.

Program

(se längre ner för närmare beskrivning)

Kl. 10–17 Hantverkstorg: Träffa och handla av lokala finlandssvenska hantverkare.

Kl. 10–11 Föreläsning: Öar och stickliv. Erika Åberg. (gratis, ingen anmälan krävs)

Kl. 13.00–16.00 Workshop: Stickat till vardags - Planera din stickade garderob. Erika Åberg. (40 e)
Anmäl dig till Stickat till vardags via denna länk! 

(De två öviga worhshoparna som tidigare fanns i programmet har ställts in p.g.a. för så förhandsanmälningar.)

Traktering

Kårens café håller öppet och säljer kaffe, te och dricka.

Stannar du hela dagen och vill ha lunch? Förhandsbeställ lunch via denna länk! Lunchen på 10 euro består av soppa, sallad, bröd och kaffe.

Caféet är samtidigt platsen för dagens hantverksträff – där kan vem som helst sätta sig ner och handarbeta och trivas tillsammans.

Arrangörerna förbehåller sig rätten till ändringar i programmet. 

Detaljerad info om programmet 


Erika Åberg

wynjaproduktion.se
Författaren och inspiratören Erika Åberg från Gotland föreläser om Öar och stickliv. Erika är känd för sina mysiga stickböcker med tidlösa mönster. Under föreläsningen berättar hon om att inspireras av öar, traditioner, natur och färger i stickningen. Föreläsningen är öppen för alla och har fritt inträde.

Erika håller också en av sina populära workshopar: Stickat till vardags - Planera din stickade garderob. Utifrån Erikas senaste bok "Stickat till vardags" går vi igenom modeller, val- och variationsmöjligheter. Erika berättar om plaggtyperna och visar tekniska tillvägagångssätt och finesser samt berättar om hennes arbete med färg och form.  Dessutom samlar och sammanställer vi inspiration för det kommande årets stickning!

Ta gärna med:
Akvarellfärger, akvarellark i A4 storlek, skissmaterial, sax, limstift ett par veckotidningar att klippa i och/eller annat inspirationsmaterial till moodboard. Om du har; små tygbitar du tycker om, restgarner, blandade färger, även små kvantiteter räcker fint. För att eventuellt kunna provsticka någon detalj - ta med strumpstickor eller rundsticka nr 2,5 eller 3 samt garn i passande grovlek. 
Workshopen kostar 40 euro (kontant på plats).

 

Hantverkstorget

Hantverkstorget håller öppet hela dagen (kl. 10–17). Som försäljare deltar:

  •         Annika Baarman-Sundholm från Kimito
  •         Aurinkokehrä från Fagervik
  •         Berit Bragge från S:t Karins
  •         Inaya Creations Från S:t Karins
  •         Kirjosarvi från Kimito
  •         Linda Juslin från Åbo
  •         StickKnit från Raseborg
  •         Ullrike by Anki från Åbo

På hantverkstorget har du möjlighet att diskutera med hantverkarna, inspireras och/eller köpa av deras produkter. 

Arrangörerna rekommenderar att deltagarna använder munskydd under dagen. Handsprit kommer att finnas framlagt. God handhygien samt snyt- och nysteknik bör beaktas. Kom också ihåg att hålla avstånd! Vänligen ber vi dig som känner dig flunssig snuvig, har magont eller som har annan orsak att misstänka Covid-19-smitta, att inte delta i hantverksdagen.

Hantverksdagen arrangeras av Åbolands svenska Marthadistrikt. Syftet är att erbjuda ett forum för hantverksintresserade att träffas, nätverka, lära av varandra, och handarbeta tillsammans – på svenska. Vi vill också bidra till att främja hållbarhetstänk och kvinnors företagande, i det här fallet inom hantverk. Hantverksdagen är öppen för precis alla med intresse för temat – språk, kön, ålder, nivå av kunnande spelar ingen roll! År 2021 ordnas hantverksdagen för första gången, vi hoppas den blir återkommande!

För mera information, vänligen kontakta Anki Sipilä på e-post: marthastickcafe@gmail.com.

Kontaktuppgifter


Åbolands Svenska Marthadistrikt har lagt ned. Marthaverksamheten fortsätter som tidigare i Marthaföreningarna runt om i Åboland.