Välkommen till Marthaföreningarna på Kimitoön! 

Till Marthaföreningarna på Kimitoön hör Dalsbruks svenska Marthaförening, Hitis Kyrkoby Marthaförening, Högsåra Marthaförening, Kimito Marthaförening, Rosala Marthaförening, Dragsfjärd-Söderlångvik Marthaförening Mamsellerna samt Västanfjärd Marthaförening. Du kan bekanta dig mer med de olika föreningarna genom att klicka på respektive förening i balken här ovan.

 Kimito, Västanfjärd och Dragsfjärd sammanslogs år 2009 till kommunen Kimitoön. Kimitoön har cirka 7 360 invånare.
Hela Kimitoön har en rik historia. Lämningar finns ända från stenåldern, då öarna sommartid besöktes av fiskare och jägare. I Hitis har hittats rester av en vikingatida handelsplats. Rikskansler Axel Oxenstierna lade på 1600-talet grunden till det moderna samhället. Samtidigt byggde myntmästare Daniel Faxell upp sin första masugn i Dahls by. Järnhanteringen utgör fortfarande ryggraden i vårt näringsliv.

Kimitoön har kallats för konstens ö, därför att konsten, speciellt måleriet, har haft ett starkt fotfäste på ön. Tidningsmannen Amos Andersons sommarresidens och numera konstmuséum, Söderlångvik gård, vittnar om detta. Konsthantverket och hemslöjden har även många utövare på vår ö. Ett flertal finns representerade i Söderlångviks café.

Ett större antal orkestrar och körer upprätthåller öns musiktraditioner som varje år kulminerar i de berömda Baltic Jazz evenemangen i Dalsbruk och Kimitoöns musikfestspel vars konserter spritt sig över hela ön.

 

Kommande händelser

10.3 kl.18.30 Fira KVINNODAGEN på Labbnäs. Vi får ta del av boken NU ÄR ALLT GJORT, som berättar om Lisa Andersson liv, skriven av döttrarna Clara och Hedda.
Kaffe med tilltugg 10€
Anmäl er kretsvis till Labbnäs senast under onsdagen 9.3. 02 424637
Arr: Kimito mf.

Vinterbadning ordnas varje tisdag i Labbnäs, kl.17.30-19.30. Läs mera HÄR (klicka)

I oktober ordnas varje år en Seniorvecka i Labbnäs. Under veckan ordnas olika program, 2015 års tema var Minnen från efterkrigstiden. Det serveras god mat och erbjuds trevlig samvaro. Det finns möjlighet att ansöka om semesterstöd av Svenska semesterförbundet för vistelsen. Självkostnaden för lägret 2015 var 90 euro.

Du kan söka semesterstöd för din vistelse på Labbnäs, läs mera HÄR

 

Marthornas semesterhem Labbnäs.

Klicka på bilden!
 Marthorna i Åboland på Facebook

www.martha.fi

Martha Medlemssidan

Marthatips

Recept

Marthashop