Välkommen till Åbolands Svenska Marthadistrikt r.f.

Till distriktet hör regionerna Åbo, Väståboland (Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär, Norrskata och Iniö)  och Kimitoön (Kimito, Dalsbruk, Hitis, Rosala, Högsåra, Dragsfjärd och Västanfjärd). Vi består för närvarande av 15 föreningar och 31 kretsar, nästan 850 kvinnor.  De enskilda föreningarna och kretsarna hittar du under ortnamnsflikarna till höger.

Vi satsar på en hållbar livsstil, medveten matkonsumtion, välgörenhet och på att må bra och göra själv. Vi är intresserade av att utvecklas och inhämta ny kunskap, samtidigt som vi vill dela med oss av det vi kan. Vi har roligt när vi träffas. Vi är ett stort åbolänskt kvinnonätverk!

Åbolands Marthadistrikt är grundat år 1908. Det finns 13 marthadistrikt i Finland och vår takorganisation är Finlands svenska Marthaförbund.

?
 

AKTUELLT I ÅBOLANDS MARTHADISTRIKT

25.3 Marthadistriktets Vårmöte på Iniö

Hela Åbolands Marthadistrikt besöker Iniö mf för att hålla sitt stadgeenliga vårmöte.

Ärende: Stadgeenliga; dvs årsberättelse, bokslut, val av ombud till Förbundets vår- och höstmöte. I år är Hitis, Houtskär, Kimito, Pargas och Åbo mf i tur att sända ombud.

Röstberättigade: Vid distriktets möte representeras distriktets medlemmar (registrerade marthaföreningar) så, att varje marthaförening representeras av ett ombud och en ersättare för varje påbörjat 25-tal medlemmar som marthaföreningen har haft vid utgången av det senaste kalenderåret. Varje ombud som är närvarande vid mötet har en röst. Alla närvarande marthor har dock yttranderätt!

Program: Rundtur, besök i Iniö kyrka, lunch, kaffe och möteshandlingar. Etnolog Maria Ekqvist berättar om folkdräkter, i synnerhet de åboländska. Lämplig klädsel, om du vill, är folkdräkt. Ta gärna med en lotterivinst.

Tidtabell:

kl. 7.45 start Kimito busstation
kl. 8.00 start Pargas busstation
kl. 8.50 start Åbo, fjärrbussarnas hållplats vid Domkyrkan
kl. 10.10 färjan avgår, Gustavs-Kannvik
kl. 11.00 framme på iniö, kort paus med kaffe
kl. 11.30 Rundtur
kl. 12.30 Lunch, fisk- och köttsoppa
kl. 13.30 Vårmötet inleds
kl. 15.30 avfärd
kl. 17.30 ca ankomst Åbo
kl. 18.00 ca ankomst Pargas
kl. 18.30 ca ankomst Kimito

Efter rundturen kan de som önskar besöka Bodgårdens Blockmuseum med gamla bruksföremål. Inträde 3€/pers.

OBS! Marthor från Houtskär, Nagu, Korpo och Norrskata - om isläget tillåter har ni möjlighet att åka förbindelsebåt från Houtskär. Kontakta Gunne Unger (tel. 040 7687 113, gunne.unger(at)gmail.com)

Pris: 25€/person (för resa, rundtur och mat). Betalas på plats, ta med jämna pengar!

Anmälan: Bindande, senast 20.3. Kom ihåg att anmäla ev. allergier!
Åbo mf: aurakretsen(at)gmail.com (040-7220147)
Kimitoöns alla mf: fredrika.henriksson(at)sagalund.fi (0500-880 262)
Pargas mf: mvesterlundlaine(at)gmail.com (040-142 4445)
Nagu mf: elisabethjaven(at)gmail.com (050- 535 5248)
Korpo, Houtskär, Norrskata mf: gunne.unger(at)gmail.com (040 7687 113)
Iniö mf: lolas.service(at)hotmail.com (050-5662832)
 

Glada marthor på Iniö, klädda i folkdräkt (foto: Hanna Hägglund)

Maria Ekqvist och Lola Schwartz

6-7.5 Marthaförbundets Vårmöte i Kristinestad

Åbolands Marthadistrikt åker på utfärd till Sydösterbotten. Vi deltar i Marthaförbundets vårmöte samt festmiddag på lördag och på söndag gör vi en egen exkursion till alla tre sydösterbottniska städerna, Kristinestad, Närpes och Kaskö. Välkommen med på en utfärd i ett glatt sällskap med trevliga upplevelser och god mat!

Vårmötets program hittar du HÄR (klicka). Klä dig gärna i folkdräkt!

Anmälan: Du gör din egen anmälan till Marthaförbundet HÄR (klicka). OBSOBS! Vill du delta i bussresan och söndagens program anmäler du dig dessutom per epost till ordforande@aboland.martha.fi (frågor tel.nr. 044-5577209). Sista anmälningsdag är 24.3. Anmälan är bindande!

Övernattning: Hotell Kaske i Kaskö. Åbolands Marthadistrikt har förhandsbokade dubbelrum. Du kan boka själv hotel.kaske@pp.inet.fi, telefon: 06-222 7771(kom ihåg att nämna att du hör till grupp Åbolands marthor) eller be ordförande boka i samband med din anmälning. Hotellet betas på plats.

Pris: Lördagens lunch, kaffe och festmiddag 42€/person. Hotell 45€/person. Bussresa tur/retur och rundtur ca 35€/person. Söndagens specialbuffe 29€/person.

6.5 Lördag:

Bussen startar kl. 06.45 från Åbo (framför Domkyrkan). Starttider från Pargas och Kimito meddelas senare. Vi kör utan paus till Kristinestad, framme ca kl. 09.45. Ta med matsäck i bussen om du är hungrig. Kaffe serveras vid ankomst till Krisinestad.

Efter vårmötet finns tid för inkvartering, men eftersom hotellen i Kristinestad är små och redan fullbokade övernattar vi i Kaskö (Åbolands Marthadistrikt har förhandsbokade rum). På kvällen går vi på fest!

7.5 Söndag:

Start kl.9.30 från hotell Kaske. Vi gör en rundtur med guide genom Kaskö, Närpes och Kristinestad samt besöker orternas unika sevärdheter. Lunchen är bokad i den populära växthusrestaurangen Linds Kök. I Åbo är bussen ca kl. 20.00.

Kristrinestad grundades av Per Brahe år 1649 på Koppön vid Stadsfjärden. Stadens glanstid var på 1800-talet, då dess handelsflotta förde varor till och från dess hamn. Staden är en av de bäst bevarade trähusstäderna i Finland. Idylliska Kristinestad är Finlands första Cittaslow-stad och lever officiellt det goda livet. Läs mera HÄR (klicka). Intressantaste sevärdheterna är trähusstadsdelarna, Lebellska köpmansgården och kyrkan Ulrika Eleonora.

Kaskö är Finlands minsta stad, grundad år 1785. Staden är belägen på en ö med två broförbindelser till fastlandet. Fiske och handel var de traditionella näringarna i staden ända till 1970-talet då cellulosafabriken Metsä-Botnia grundades. Metsä-Botnia lades ner 2008. Staden är känd för sin lugna atmosfär, djupa hamn och goda hantverkare. Läs mera HÄR (klicka)

Närpes blev stad år 1993 men som kyrksocken etablerades bygden redan på 1200-talet. I Närpes finns cirka 180 växthusodlare som producerar cirka 60% av Finlands tomater och 35% av gurkorna. Staden är också känd som Österbottens "vilda västern" med en "main street" som går rakt genom staden. Dialekten i Närpes är erkänt svår, den liknar mest det fornnordiska språket (lyssna på Kåtongfields). I Närpes besöker vi kyrkan från 1550-talet som omges av ca 150 kyrkstallar och en familj som bedriver mathantverk, ekologisk odling av spannmål och har växthus med biologisk bekämpning. Läs mera HÄR (klicka)

Kristinestads centrum

Kaskö

Gruppbild från Marthadistriktets utfärd till Lovisa år 2016

 

Alla mönsterbeskrivningar samlade på en sida

Vi har nu samlat alla våra mönsterbeskrivningar till mormorsrutor, marthasjalen, vantar och annat under rubriken Hantverk (se grå balk ovan eller klicka HÄR)

I år ordnas ingen landsomfattande handarbetskampanj. Det är fritt fram att på eget bevåg låta sig inspireras av olika handarbetstekniker och mönster. Många av distriktets marthaföreningar ordnar egna välgörenhetsprojekt, de stickar och virkar t.ex. sockor för asylsökande. Läs mera på Röda Korsets hemsida (Klicka HÄR)

 
 
?
Foto Hanna Hägglund


 

Evenemangskalender
(Se också under Evenemang)
 

27.3 Kurs i hantering av hemsidan

6.5 Marthaförbundets Vårmöte, Kristinestad

16-18.6 Nkf mötet i Norge

26.8 Åboland picknick #viätertillsammans

2-6.10 Seniorvecka, Labbnäs

6-8.10 Stickläger, Labbnäs

9.10 Matkulturdagen

8.11 Marthadistriktets höstmöte, Åbo

18.11 Klädbytardagen

25.11 Marthaförbundets höstmöte

 

Marthorna i Åboland finns på
 
 

Kontakt

Ordförande Camilla Hautala
 
 
Tfn 040-530 9376
camilla.hautala(at)gmail.com
ordforande(at)aboland.martha.fi

Marthatelefonen 044-5577209
 
Sekreterare Hanna Hägglund
hanna.maria.hagglund(at)gmail.com
adressuppgifter se ovan "kontakt"
 

Styrelsen 2017

Ordförande: Camilla Hautala
Sekreterare: Hanna Hägglund
Kassör: Stina Rosqvist-Johansson
I vice ordförande: Fredrika Henriksson
II vice ordförande: Lola Schwartz
Mikaela Vesterlund-Laine
Susanna Ginström-Wuorio
Elisabeth Javén
Mia Henriksson

Hedersordförande: Gunna Högnäs

 

Klicka här (eller på bilden ovan) för att ladda ner årsberättelsen 2016
Marthorna i Åboland på Facebook
Marthas medlemssida
Camillas blogg
Marthatips
Marthas receptbank