Välkommen till Åbolands Svenska Marthadistrikt r.f.

Till distriktet hör regionerna Åbo, Väståboland (Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär, Norrskata och Iniö)  och Kimitoön (Kimito, Dalsbruk, Hitis, Rosala, Högsåra, Dragsfjärd och Västanfjärd). Vi består för närvarande av 15 föreningar och 31 kretsar, nästan 850 kvinnor.  De enskilda föreningarna och kretsarna hittar du under ortnamnsflikarna till höger.

Vi satsar på en hållbar livsstil, medveten matkonsumtion, välgörenhet och på att må bra och göra själv. Vi är intresserade av att utvecklas och inhämta ny kunskap, samtidigt som vi vill dela med oss av det vi kan. Vi har roligt när vi träffas. Vi är ett stort åbolänskt kvinnonätverk!

Åbolands Marthadistrikt är grundat år 1908. Det finns 13 marthadistrikt i Finland och vår takorganisation är Finlands svenska Marthaförbund.

?
 

AKTUELLT I ÅBOLANDS MARTHADISTRIKT

6-8.10 Stickläger i Labbnäs

Stickläger har blivit väldigt populära i Österbotten och i Sverige och nu ordnas det även i Åboland. Det är roligt och avkopplande att handarbeta tillsammans, njuta av god mat och umgås. Som Inspiratörer har vi inbjudit Maria Gustafsson (Marias Garn) från Stockholm och Anki Sipilä från Åbo. Ta en paus i vardagen - Kom på Stickläger till natursköna Labbnäs semesterhem!

Fredag 6.10 kl.18

De ivrigaste deltagarna samlas redan på fredag kväll. Fri samvaro och fredagsmys, vi stickar och pratar och lär känna varandra. Labbnäs kök serverar en mättande kvällsbit.

Lördag 7.10

kl.8-9 Frukost serveras för dem som övernattat

kl.10 Ankis workshop i bastubyggnaden. Du får lära dig hur du enkelt kan färga dina yllegarn/ylletröjor själv. Vi återanvänder gamla handarbeten och färgar både nya och gamla yllegarn.

kl.13-14 Lunch

kl.15 Marias workshop, flerfärgspatent. Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat.

kl.18-19 Middag

kl.20 Bastu och dopp i Dragsfjärden

Söndag 8.10

kl.8-9 Frukost serveras för dem som övernattat

kl.9- Möjlighet att köpa garn och tillbehör (Britas handarbetsaffär)

kl.10 Marias workshop, blommiga ränder. Tekniken kan stickas med slätstickning eller rätstickning. Blommiga ränder kan varieras på många sätt; De kan användas som dekor eller fylla hela ytor och det går att variera mönstret genom blommornas placering.

kl.10 Ankis workshop i bastubyggnaden. Återanvänd eller återuppliva bortglömda projekt. Piffa upp med yllebroderi eller virkade knappar. Här får du nya idéer och inspiration för att skapa nytt av gammalt eller uppdatera det du har i garderoben och skåpen.

kl.13-14 Lunch

kl.15 Eftermiddagskaffe och avslutning

Våra inspiratörer:

Anki Sipilä är artesan och älskar naturmaterial, framför allt ylle. Hon tillverkar personliga plagg och textilier som hon säljer på mässor och marknader. Du kan hitta hennes produkter under namnet Ullrike by Anki och hon är en del av ateljé HAI. Anki har hand om marthornas stickcafé i Åbo.

Maria Gustafsson handarbetar nästan jämt och brinner verkligen för stickning och andra garnrelaterade tekniker. Hon åker land och rike runt för att hålla stickkurser och designar stickat och virkat till olika garnleverantörer, veckopress och i eget namn (marias garn). Marias modeller kan du hitta HÄR (klicka).

Pris:

fre-sö 149€/person i dubbelrum, 170€/person i enkelrum

lö-sö 100€/person i dubbelrum, 120€/person i enkelrum

utan övernattning (endast lunch+kaffe ingår) 50€/person

(I alla priserna ingår mat och workshops)

Anmälan och inbetalning:

Det finns endast ett begränsat antal platser så gör gärna din anmälan i god tid. Anmälan görs till ordforande@aboland.martha.fi eller till marthatelefonen 044-5577209 senast den 17.9. Anmäl på samma gång vilken/vilka workshops du önskar delta i. Kom ihåg att meddela eventuella dieter och ifall du önskar dela rum med en kompis. Senast 17.9 inbetalas avgiften på Åbolands svenska Marthadistrikts konto FI4140550010160857, kom ihåg att skriva deltagarens namn tydligt i meddelandefältet. Materialkostnader kan tillkomma och betalas på plats.

Labbnäs semesterhem (Labbnäsvägen 66, Dragsfjärd). Dubbelrummen är individuellt inredda och trevliga.

Packningslista:

 • gott humör
 • bekväma kläder och toalettartiklar, baddräkt
 • din stickning (och garn för hela veckoslutet)
 • garn i två färger och stickor som passar till. Gärna också en kort rundsticka (40 eller 60 centimeter) och strumpstickor för stickteknik-kursen
 • virknål som passar till garnen ovan
 • sax
 • anteckningsmaterial
 • förkläde för färgningskursen
 • ifall du har yllegarn du önskar färga (meddela i så fall färgönskemål)
 • misslyckade stickprojekt, ylletröjor, loppisfynd, felköp som du vill ändra
 • eventuella ufon (unfinished objects) som du vill ha hjälp med

VÄLKOMMEN !

 

 

Alla mönsterbeskrivningar samlade på en sida

Vi har nu samlat alla våra mönsterbeskrivningar till mormorsrutor, marthasjalen, vantar och annat under rubriken Hantverk (se grå balk ovan eller klicka HÄR)

I år ordnas ingen landsomfattande handarbetskampanj. Det är fritt fram att på eget bevåg låta sig inspireras av olika handarbetstekniker och mönster. Många av distriktets marthaföreningar ordnar egna välgörenhetsprojekt, de stickar och virkar t.ex. sockor för asylsökande. Läs mera på Röda Korsets hemsida (Klicka HÄR)

 
 
?
Foto Hanna Hägglund


 

Evenemangskalender
(Se också under Evenemang)
 

28.9 Kvinnor i fredsarbete, föredrag med Elli Flén. Kl.18 SFVs lokal, Tavastg.30

2-6.10 Seniorvecka, Labbnäs

6-8.10 Stickläger, Labbnäs

9.10 Matkulturdagen

8.11 Marthadistriktets höstmöte, Åbo

18.11 Klädbytardagen

25.11 Marthaförbundets höstmöte

 

Marthorna i Åboland finns på
 
 

Kontakt

Ordförande Camilla Hautala
 
 
Tfn 040-530 9376
camilla.hautala(at)gmail.com
ordforande(at)aboland.martha.fi

Marthatelefonen 044-5577209
 
Sekreterare Hanna Hägglund
hanna.maria.hagglund(at)gmail.com
 
Adressuppgifter se ovan "kontakt"
 

Styrelsen 2017

Ordförande: Camilla Hautala
Sekreterare: Hanna Hägglund
Kassör: Stina Rosqvist-Johansson
I vice ordförande: Fredrika Henriksson
II vice ordförande: Lola Schwartz
Mikaela Vesterlund-Laine
Susanna Ginström-Wuorio
Elisabeth Javén
Mia Henriksson

Hedersordförande: Gunna Högnäs

Årsberättelsen:

Klicka här (eller på bilden ovan) för att ladda ner årsberättelsen 2016


Marthorna i Åboland på Facebook
Marthas medlemssida
Camillas blogg
Marthatips
Marthas receptbank