Handarbeta för ett välgörande ändamål

På denna sida laddar vi upp projektbeskrivningar, mönsterbeskrivningar (se längst ner på sidan) och bilder från stickcafét.

Under år 2017 stickar vi blåvita babysockor för att fira Finland 100.

När Finland fyller 100 år skall alla nyfödda barn få ett par sockor med sig hem från BB. Sockorna bör stickas i ett mjukt tvättbart yllegarn. Storleken skall vara lämplig för en nyfödd och färgsättningen är blåvit. I övrigt kan du själv välja modell och utförande.

Om du vill delta i insamlingen kan du hämta dina sockor till Luckan (Aurag.1) och Åbo Marthaförening ser till att de förmedlas vidare. Med sockorna bör finnas en anteckning om garn och tvättråd. Du kan även tillfoga en liten hälsning till den nyfödda om du vill. Om du stickar i ett hem med husdjur önskar sjukvårdspersonalen att du sätter sockorna i en liten påse, lägger den i frysen ett par dagar och märker påsen med  ”djurhushåll” (fi.Eläintalous)

Åbo Marthaförenings stickcafé deltar i insamlingen och du får gärna sticka med oss, vi bjuder på kaffe och trevlig samvaro. Att handarbeta tillsammans är avstressande och vi kommmer även under 2017 att kombinera stickandet med högläsning. Vi träffas ungefär var tredje vecka, alla nya och gamla handarbetsvänner är välkomna! Se närmare tider i balken till höger.

 

Minnesmuffar är stickcaféets välgörenhetsprojekt 2016. Muffarna går till minnessjuka äldre, vars händer vill arbeta eller är oroliga, men som inte längre kan använda stickor och virknålar. Dessutom värmer muffen händerna.

Muffen sys i tvättbart, skönt material. På insidan (och varför inte utsidan) syr man sorteringsarbete och minnesstimulans i form av knappar, bollar i olika material, knäppen, sidenband...

Muffarna har många namn, till exempel krumelurmuffar, påtanpåsa, pillepåse, tröstmuff, avstressningsmuff... på finska hypistelymuhvi och engelska twiddle muffs, för att nämna några exempel. HÄR (klicka) hittar du mönster till muff.

Sockor som distribueras via Röda Korset och Yemenvästar finns det alltid behov av (se info längre ner på sidan), så det är ett alternativ för den som vill handarbeta för ett gott ändamål.

 

År 2015 jobbade Åbo svenska Marthaförening för att hjälpa utsatta och sjuka barn, främst på ÅUCS barnpoliklinik och på Åbo skyddshem. Vi tillverkade mjukisdjur av valkat yllematerial som vi fick som donation. Det blev cirka 70 mjukisdjur till slut.

Projektet tilldelades utmärkelsen Årets Marthagärning 2015 under Marthaförbundets Vårmöte i Lovisa 23.4.2016. På plats mottogs priset av fr.v. Camilla Hautala, Carina Stenfors, Martina Nyberg-von Hellens, Hanna Åkerfelt, Benita Asikainen och Eeva Joutsenlahti. (bilden nedan).

År 2014 ordnade Åbo svenska Marthaförening ett välgörenhetsprojekt där vi stickade främst varma filtar men också sockor och vantar till Röda Korsets katastrofområden. Detta resulterade i 22 stycken stora fitar och 5 stycken mindre samt en jättekasse med sockor och vantar främst i vuxenstorlek.

 

Kampanjen Sockor för asylsökande:

Här är en möjlighet för dig att hjälpa! Varma sockor är inte bara nödvändiga, de är också en gåva som symbolisk önskar en flykting välkommen till Finland. Yllesockor ger en känsla av säkerhet och komfort. Gör så här:
1. Sticka sockor med kärlek, gärna i olika storlekar eftersom både barn och vuxna fryser om fötterna
2. Knyt ihop de färdiga sockorna med en liten tråd . Tillfoga gärna en liten etikett med ditt namn och eventuellt en kort hälsning. Skriv på finska och engelska så mottagaren får en smak av det finska språket! Läs mera HÄR (klicka)

3. Ge dina sockor till Marthaföreningen eller till Luckan i Åbo eller direkt till Röda Korset/Kontti

 

Följande mönster hittar du nedan:

 • Babysocka Finland 100
 • virkad bläckfisk (prematur)
 • stickad yemenväst för baby
 • stickad "tågsocka" för barn (junasukat)
 • stickad Röda Korset filt
 • virkad pelerin
 • virkad marthasjal
 • virkad sjal med mormorsrutor
 • stickade handledsvärmare
 • stickade tubsockor
 • basmönster för sockor, vantar, mössa (7bröder)
 

Babysocka Finland 100

Klicka på bilden för att få fram mönstret till babysockan med Finlands flagga. Med att anpassa garntjocklek och stickor blir sockorna olika stora

Bläckfisk

Klicka på bilden ovan för att komma till mönstret! Bläckfiskarna ger trygghet till de små eftersom armarna påminner om navelsträngen. Eftersom barnet greppar efter bläckfiskens armar minskar risken för att de ska dra i de sonder och slangar som håller dem vid liv. Bläckfisken är också en trevlig maskot. Projekt "virka en bläckfisk" startade i Sverige 2013.

Yemenväst

Klicka på bilden ovan för att komma till mönstret! En resårstickad väst till babyn är både enkel att göra och funktionell. Den här Yemenvästen stickar du med räta och aviga maskor. Västen passar barnet länge, den växer på bredden tack vare resårstickningen. Yemenvästar har stickats sedan 1980-talet och sänts till Yemen där nätterna är kalla nästan året om och spädbarnsdödligheten är hög.

Tågsockan

Klicka på bilden ovan för att komma till mönstret! Tågsockan har en trevlig historia: Under kriget på 1940-talet åkte en dam med sin lilla dotter Terttu från Vasa med tåg. Resan avbröts pga skador på spåret. Med på tåget fanns en äldre handarbetslärarinna som noterade att den lilla flickan saknade sockor på fötterna. Medan spåret reparerades stickade hon dessa sockor åt Terttu av garn från den ylletröja hon hade på sig. Sockan har utmärkt passform och växer med barnet (mönstret passar barn som är ca 1 år). Foto Camilla Hautala

Röda Korset-filt

?

Garn:7 bröder eller motsvarande, stickor nr 4, 36 m= 20 cm. Sticka rätstickning tills arbetet mäter 20 cm. Avmaska. Sticka 48 rutor. Sy ihop rutorna, 6 rutor x 8 rutor. Virka runt filten. Foto: Eeva Joutsenlahti

Virkad pelerin

Om du klickar på bilden ovan får du fram mönstret på pelerinen. Mönsterdesign: Mariann Lindholm, Käsityö-Elisa, Åbo. Modell: Märta Kaukopaasi. Foto: Camilla Hautala
 
Pelerinen virkas dubbel. Virka först en rundel i rutmönster
 
Vik arbetet dubbelt så att startpunkten (ökningen) kommer vid den ena kanten
 
Virka kanten enligt beskrivningen i mönstret
 
Detalj av pelerinen
 
För en närmare beskrivning av "virka löst runt följande stolpe" (rätsida) klicka HÄR
 
För en närmare beskrivning av "virka nu en lös stolpe bakifrån runt stolpen" klicka HÄR
 

Virkad Marthasjal

Den sköna trekantssjalen virkar du snabbt enligt vårt enkla mönster. När du klickar på bilden ovan får du fram mönsterbeskrivningen.
 

Virkad sjal med mormorsrutor

 
En sjal gjord av mormorsrutor kan enkelt sys ihop enligt bilden ovan. Till den behöver du 48 rutor i storleken 12 x 12 cm. Rutorna i sjalen ovan är en variant av de klassiska mormorsrutorna, blomrutor. Beskrivningen till blomrutorna hittar du HÄR (klicka).
 
 
Beskrivning till klassisk mormorsruta finner du HÄR (klicka). Notera att du kan använda garn av olika typ, rutans storlek påverkas av garnets tjocklek och handalaget.
 

?

Beskrivningen till våra enkla handledsvärmare i resårstickning får du fram om du klickar på bilden ovan.

?

Beskrivningen till våra enkla tubsockor (utan häl) får du fram om du klickar på bilden ovan.
 

Basmönster för mössa, sockor och vantar (Novita 7-bröder) hittar du HÄR (klicka)

 

Välkommen till stickcaféet i Åbo

Åbo svenska Marthaförening håller ett stickcafé där det är fritt fram att komma och lära sig virka eller sticka, få sällskap medan du arbetar, fråga råd eller hjälpa andra. Du kan delta i vårt välgörenhetsprojekt eller ta med ett eget handarbete. Det går bra att delta en gång, eller flera, och sitta hela kvällen eller bara titta in en stund. Också icke-marthor är hjärtligt välkomna! Stickcaféet är gratis, marthorna bjuder på kaffet!
Hösten 2018 fortsätter vi med att kombinera handarbete och olika teman eller högläsning

Vi bjuder in alla intresserade till våren 2018:s handarbetskvällar:

Tisdag 28.8 kl. 17–19 Ateljé HAI

Onsdag 19.9 kl. 17–19 Stora Köket (eller Ateljé HAI om renoveringen ännu pågår)

Tisdag 16.10 kl. 17–19 Stora Köket

Torsdag 8.11 kl. 17–19 Stora Köket

Torsdag 28.11 kl. 17–19 Stora Köket

Adress: Ateljé HAI, Martinsgatan 7 B (ingång från Sotalaisgatan) eller Stora köket, Gillesgården, Auragatan 1 G (inne på gården)
Kontakt: Anki Sipilä, ankisip(at)gmail.com, tel: 045-354 1000


På Facebook hittar du oss: Åbo svenska Marthaförening

Vårt projekt Mjukisdjur 2015 tilldelas utmärkelsen Årets Marthagärning 23.4.2016

Donation till Åbo barnskyddshem

Tillsammans med Svenni donerar vi mjukisar till ÅUCS

Mjukisdjuren utställda i Luckans skyltfönster

Vid slutet av 2015 hade vi tillverkat ca 70 mjukisdjur

Färdiga mjukisar 18.3

24.2 det första mjukisdjuret är redan klart.

Yllematerialet har valkats i tvättmaskinen och några plagg har färgats. Nu är det bara fantasin som sätter gränser för mjukisdjurens utformning.

En del av 2014 Stickcaféts alster visades i Luckans julfönster

22 stora filtar och 5 mindre samt en stor kasse med sockor och vantar är resultatet av 2014 års välgörenhetsprojekt. Dessa doneras till Röda Korsets katastrofområden

?Stickafèt på yrkeshögskolan Novia 6.3.2014

? Stickcafét på Luckan 10.9.2013

?Många sjalar, peleriner, tubsockor, handledsvärmare är resultatet av 2013 års handarbetsprojekt

?2.12.2013 Utställningskommittén hänger upp. Mönstren till kransarna av återvunnet material i Martha 6/13

?Skyltfönstrets utställning börjar bli klar

?Utställningen sedd från insidan

?Ett urval av det som stickats och virkats i Stickcafét 2013 visades i Luckans julfönster

?

?27.2.2014 donerade vi sjalarna, tubsockorna och pulsvärmarna till Sabinahemmet

?År 2012 stickade marthorna vantar som donerades till Röda Korset. Vantarna ställdes ut i Luckans julfönster