Åbolands område

Jemenväst

27.08.2018 kl. 20:31

Jemenvästen (Yemenvästen) eller Jemenkolten är en resårstickad väst till babyn som är både enkel att göra, och mycket funktionell. Den här Jemenvästen stickar du med räta och aviga maskor. Västen passar barnet länge, den växer på bredden tack vare resårstickningen.

Jemenvästar har stickats sedan 1980-talet och sänts till Jemen där nätterna är kalla nästan året om och spädbarnsdödligheten är hög. Senare har västarna sänts till barn världen över.

 

Jemenväst (barn)

Garnåtgång ca 100g lite tunnare yllegarn. Tänk på att garnet ska vara tvättbart och inte stickigt.

Stickor nr 3

Västen är mycket enkel att sticka. Resårstickningen gör den töjbar – den växer med barnet och kan användas upp till ett och ett halvt års ålder eller mer.

Lägg upp 70 m på stickor nr 3. Sticka resår (2 rm, 2 am) i 20 cm. Sticka sedan 24 m rätstickning, 22 m som tidigare i resårstickning och de sista 24 m i rätstickning. Gör detta i 12 varv eller ca 3 cm.

Sticka 24 m rätstickning, maska av 22 m, sticka 24 m rätstickning. Fortsätt sticka 24 varv eller ca 6 cm på vardera rätstickningsdelen – detta blir axelpartiet.

Lägg sedan upp de 22 m i mitten igen. Sticka dem i resårstickning och fortsätt med rätstickning på de yttre delarna i 12 varv. Övergå sedan till resårstickning som i början och sticka tills resåren mäter 20 cm.

Maska av löst och sy ihop västen i sidorna – lämna öppet för ärmhålen.

Kontaktuppgifter


Åbolands Svenska Marthadistrikt har lagt ned. Marthaverksamheten fortsätter som tidigare i Marthaföreningarna runt om i Åboland.