Åbolands Svenska Marthadistrikt

Kontakta gärna oss

Åbo svenska marthaförenings styrelse 2020
Mia Henriksson ordförande
e-post: abomarthaforening(at)gmail.com
tel: 040 577 1713
Martina Nyberg-von Hellens, vice ordförande
Åsa Bergström, sekreterare
Hanna Åkerfelt, kassör, hakerfelt(at)hotmail.com
Mia Åkerfelt
Märta Kaukopaasi
Anita Lehtonen
Gun Ljungman

Carina Stenfors
Andrea Södergård

Verksamhetsberättelse 2019 (pdf).
Verksamhetsberättelse 2018 (pdf).

Kretsar i Åbo marthaförening

Åbo svenska Marthaförenings verksamhet är indelad i fyra kretsar, även om mycket av vårt program är gemensamt för alla kretsar. Här är våra kretsar:

Novakretsen

Grundades i slutet av år 2017. Medlemmarna är i 20-25-årsåldern (+/-) och har som mål att lära känna nya människor och ha roligt tillsammans. Välkommen med! Följ oss på Facebook!

Ordförande Andrea Södergård
andrea.sodergard(at)gmail.com

Aurakretsen

Aurakretsen grundades år 2009 och har i dag omkring 45 medlemmar i 25-45-årsåldern. Utgångspunkten har varit att lära känna nya människor och ha roligt tillsammans. Vi brukar ha en månadsträff med varierande program, allt från museibesök, julpyssel och matlagningskurser till utfärder, geocaching och kräftskiva. Välkommen med! Följ oss på facebook!

Ordförande Hanna Åkerfelt
hakerfelt@hotmil.com
aurakretsen(at)gmail.com
 

Katarinakretsen

Katarinakretsen eller ”Katarinorna” startade i januari 1996. I dag är vi ca 80 medlemmar i åldern 50-70+. Vanligtvis träffas Katarinorna den tredje torsdagen i månaden men detta kan variera beroende på hur det passar för exempelvis inbjudna föreläsare. Mötesplatsen är oftast Gillesgården.

Katarinorna leds av Yvonne Paananen (vonne.paananen(at)gmail.com eller 050 351 1997) Helena Halava och Anita Lehtonen (anita.k.lehtonen(at)gmail.com eller 044 264 6464)

Dagkretsen

Dagkretsen grundades redan år 1945 och har i dag 7 medlemmar från 80 år uppåt. Vi träffas den andra onsdagen varje månad. På programmet står vanligen gemensam trevlig samvaro och kaffe. Välkommen med!

Ordförande för Dagkretsen är Märta Kaukopaasi.
Vill du, eller nån du känner vara med? Kontakta abomarthaforening(at)gmail.com

Vill du bli medlem?

För att bli medlem i Åbomarthorna skriver du in dig som medlem i Finlands Svenska Marthaförbund (nämn Åbo sv. Marthaförening som lokalförening).

Medlemsavgiften i Åboföreningen är 33 euro/år och inkluderar intressant verksamhet, trevlig samvaro och nätverkande i landets största kvinnoorganisation på svenska, samt 6 nummer av tidsktiften Martha.

***

Föreningens hantering av personuppgifter | Medlemsinformation enligt artikel 13 i GDPR.

ÅBO SVENSKA MARTHAFÖRENINGS HISTORIA

Åbo Svenska Marthaförening grundades 3.4.1899. Åboföreningen var den andra Marthaföreningen att grundas i Finland. Lucina Hagman (bilden). Hagman som var född 5 juni 1853 i Kelviå, Österbotten och dog 6 september 1946 i Helsingfors tog initiativ till grundandet av "Bildning i hemmet" (Martharörelsen) och hon kom själv till Åbo den 3 april 1899 för att berätta om tanken bakom den nya verksamheten.

Läs mera om de rätt dramatiska omständigheterna kring grundandet av föreningen "Bildning i hemmet" och om grundandet av Martha i Åbo i festtalet som hölls när föreningen fyllde 115 år, 2014, av föreningens dåvarande ordförande Mia Åkerfelt.

Under årens lopp har Åboföreningens verksamhet haft många olika uttryckssätt. Mest känd är Åbo Martha Dockindustri som drevs mellan åren 1908 och 1956 och Café Bassi som fanns på Auragatan 1 i ett drygt decennium med början 1966.

På bilden marthadockor. 

Läs mera om marthornas historia på Marthaförbundets webbplats.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter till distriktet

Postadress: Gillesgården, Auragatan 1 G, 20100 Åbo. (Kom gärna överens på förhand innan du sänder oss snigelpost, vi har ingen regelbunden postlådstömning)

Mikaela Vesterlund-Laine
Distriktsordförande
mvesterlundlaine(at)gmail.com
040 142 4445
Mia Henriksson
Distriktssekreterare
abomarthaforening(at)gmail.com
040 577 1713